Hruškový koláč s mandlemi a mascarpone
Tento recept mě zaujal kombinací hrušek, mandlí a mascarpone. Sem ho dávám hlavně proto, že v původním receptu se mi špatně orientuje a tak jej zkusím přepsat svými slovy.
Zdroj: http://www.peknevypecenyblog.cz/hruskovy-kolac-a-mandlemi/
Ingredience
Postup
Do větší mísy dejte mouku, cukr, sůl a máslo. Rukama zpracujte a vytvořte drobenku. Poté přidejte 4 polévkové lžíce studené vody a vypracujte hladké těsto, které nelepí. Podle potřeby přidejte zbývající vodu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici hodinu odpočinout.
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 170 °C, obyčejnou na 190 °C. Máslem vymažte formu. Těsto do ní nastrouhejte a prsty zatlačte na dno a ke krajům. Propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára a těsto se nevzdouvalo. Přikryjte pečícím papírem a zatěžte například vidličkami. Pečte v předehřáté troubě 20 minut. Pak odstraňte pečící papír a pečtě nezakryté ještě 5 minut. Po vytažení z trouby nechejte korpus lehce vychladnout, jinak na něj náplň půjde špatně rozmazat.
Mezitím oloupejte hrušky, přepulte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do misky, přidejte citronovou šťávu a promíchejte, aby hrušky nezačali hnědnout.
Mascarpone vyšlehejte s cukrem a vejci. Na zahuštění můžete přidat asi 3 polévkové lžíce pohankové mouky, ale není to potřeba. Směs rozprostřete na zchládnutý korpus, rozprostřete hrušky a posypte plátky mandlí. Pečtě v předehřáté troubě 45 minut. Jakmile bude povrch dozlatova, přikryjte alobalem (posledních asi 15 minut).