Koláč z listového těsta s mascarpone a ovocem

Koláč z listového těsta s mascarpone a ovocemKoláč z listového těsta s mascarpone a ovocem
Koláč z listového těsta s mascarpone a ovocemKoláč z listového těsta s mascarpone a ovocem
Chod
Porce 12 kousků
Vybavení
pekáč cca 40x25 cm
šlehač
Doba přípravy
20m
Doba vaření
20m

Koláč z listového těsta je jednoduchý a rychlý. Je ideální na léto, protože je krásně lehký a nejlepší je s jahodami, které teď začínají dozrávat.


Ingredience

  • asi 300 g
    listového těsta
  • 250 g
    smetany na šlehání
  • 250 g
    mascarpone
  • 4 polévkové lžíce
    vanilkového cukru
  • jahody nebo jiné ovoce
  • asi 30 g
    plátků mandlí

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.

  2. Listové těsto rozválejte tak, aby jste jím vyložili formu. Můžete použít pekáč nebo koláčovou formu, podle toho, jaký chcete tvar.

  3. Formu vyložte pečícím papírem, rozprostřete na něj těsto a propíchejte ho vidličkou. Přikryjte pečícím papírem, na který vysypte například fazole. Těsto tím zatížíte a zůstane tenké.

  4. Dejte péct do trouby na 15 minut. Poté odstraňte vrchní papír s fazolemi a pečtě asi 5 minut dozlatova. Nechejte vychladnout.

  5. Ušlehejte smetanu s asi čtyřmi lžícemi vanilkového cukru. Záleží podle sladkosti ovoce a vaší chuti. Do ušlehané šlehačky na menší otáčky zašlehejte mascarpone. Krém rozetřete na vychladlý korpus.

  6. Na koláč navrstvěte ovoce podle své fantazie. Navrch můžete přidat nasucho opražené plátky mandlí.