Hruškový koláč s mandlemi a mascarpone

26.4.2016
Hruškový koláč s mandlemi a mascarponeHruškový koláč s mandlemi a mascarpone
Hruškový koláč s mandlemi a mascarpone
Porce 12 kousků
Vybavení
koláčová forma o průměru 28 cm
Doba přípravy
30m
Doba vaření
1h 10m

Tento recept mě zaujal kombinací hrušek, mandlí a mascarpone. Sem ho dávám hlavně proto, že v původním receptu se mi špatně orientuje a tak jej zkusím přepsat svými slovy.

Zdroj: http://www.peknevypecenyblog.cz/hruskovy-kolac-a-mandlemi/


Ingredience

  • 150 g
    špaldové mouky
  • 150 g
    pohankové mouky
  • 4 polévkové lžíce
    třtinového cukru
  • 160 g
    chlazeného másla
  • 4-5 polévkových lžic
    studené vody
  • 1/2 čajové lžičky
    soli
  • kousek másla na vymazání formy
  • 5
    středních hrušek
  • 1 polévková lžíce
    citronové šťávy
  • 4 polévkové lžíce
    vanilkového cukru
  • 500 g
    mascarpone
  • 2
    vejce
  • plátky mandlí

Postup

  1. Do větší mísy dejte mouku, cukr, sůl a máslo. Rukama zpracujte a vytvořte drobenku. Poté přidejte 4 polévkové lžíce studené vody a vypracujte hladké těsto, které nelepí. Podle potřeby přidejte zbývající vodu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici hodinu odpočinout.

  2. Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 170 °C, obyčejnou na 190 °C. Máslem vymažte formu. Těsto do ní nastrouhejte a prsty zatlačte na dno a ke krajům. Propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára a těsto se nevzdouvalo. Přikryjte pečícím papírem a zatěžte například vidličkami. Pečte v předehřáté troubě 20 minut. Pak odstraňte pečící papír a pečtě nezakryté ještě 5 minut. Po vytažení z trouby nechejte korpus lehce vychladnout, jinak na něj náplň půjde špatně rozmazat.

  3. Mezitím oloupejte hrušky, přepulte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do misky, přidejte citronovou šťávu a promíchejte, aby hrušky nezačali hnědnout.

  4. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a vejci. Na zahuštění můžete přidat asi 3 polévkové lžíce pohankové mouky, ale není to potřeba. Směs rozprostřete na zchládnutý korpus, rozprostřete hrušky a posypte plátky mandlí. Pečtě v předehřáté troubě 45 minut. Jakmile bude povrch dozlatova, přikryjte alobalem (posledních asi 15 minut).