Koláč z listového těsta s mascarpone a ovocem
Koláč z listového těsta je jednoduchý a rychlý. Je ideální na léto, protože je krásně lehký a nejlepší je s jahodami, které teď začínají dozrávat.
Ingredience
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Listové těsto rozválejte tak, aby jste jím vyložili formu. Můžete použít pekáč nebo koláčovou formu, podle toho, jaký chcete tvar.
Formu vyložte pečícím papírem, rozprostřete na něj těsto a propíchejte ho vidličkou. Přikryjte pečícím papírem, na který vysypte například fazole. Těsto tím zatížíte a zůstane tenké.
Dejte péct do trouby na 15 minut. Poté odstraňte vrchní papír s fazolemi a pečtě asi 5 minut dozlatova. Nechejte vychladnout.
Ušlehejte smetanu s asi čtyřmi lžícemi vanilkového cukru. Záleží podle sladkosti ovoce a vaší chuti. Do ušlehané šlehačky na menší otáčky zašlehejte mascarpone. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
Na koláč navrstvěte ovoce podle své fantazie. Navrch můžete přidat nasucho opražené plátky mandlí.