Rizoto s citronem a ricottou
Kombinace citronu a ricotty je neotřelá a výborně osvěžující. Pokud máte rádi zajímavé chutě, určitě doporučuji vyzkoušet toto rizoto.
Zdroj: Albert magazín 03/2014
Ingredience
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozpalte pánev s olivovým olejem a kouskem másla a na mírném plameni nechte chvíli restovat cibuli. Mezitím si oloupejte česnek. Stroužky plochou stranou nože rozmáčkněte a poté nakrájejte na plátky. Vhoďte na pánev k cibuli.
Až cibule lehce zezlátne, přidejte rýži a osmahněte. Poté zalijte vínem a nechte chvíli povařit, aby se odpařil alkohol. Zalijte asi dvěma až třemi naběračkami vývaru, aby tekutina byla vidět i po zamíchání. Nechejte vývar vsáknout a přilijte další. Opakujte, dokud není rýže hotová a vývar vstřebán.
Mezitím ostrouhejte kůru z citronu (s chemicky neošetřenou kůrou). Pozor, abyste nestrouhali i bílou část kůry, která je hořká. Většinou stačí strouhnout dvakrát na jednom místě a pootočit. Nachystejte si 2 lžíce citronové šťávy a nastrouhejte parmezán.
Až je rýže hotová, sundejte pánev z plotýnky. Přidejte citronovou kůru a šťávu, parmezán a zamíchejte. Pak opatrně vmíchejte i ricottu.
Podávejte posypané parmezánem. Můžete přidat i restované kuřecí maso, pak počítejte, že rizoto vystačí na více porcí.