Rizoto s citronem a ricottou

24.4.2016
Rizoto s citronem a ricottouRizoto s citronem a ricottou
Porce 4
Vybavení
pánev
Doba přípravy
10m
Doba vaření
35m

Kombinace citronu a ricotty je neotřelá a výborně osvěžující. Pokud máte rádi zajímavé chutě, určitě doporučuji vyzkoušet toto rizoto.

Zdroj: Albert magazín 03/2014


Ingredience

  • 300 g
    kulatozrnné rýže
  • asi 1,5 l
    kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 80 ml
    suchého bílého vína
  • 1
    cibule
  • 2 stroužky
    česneku
  • 1
    bio citron
  • 30 g
    parmezánu
  • 200 g
    ricotty
  • olivový olej
  • máslo

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozpalte pánev s olivovým olejem a kouskem másla a na mírném plameni nechte chvíli restovat cibuli. Mezitím si oloupejte česnek. Stroužky plochou stranou nože rozmáčkněte a poté nakrájejte na plátky. Vhoďte na pánev k cibuli.

  2. Až cibule lehce zezlátne, přidejte rýži a osmahněte. Poté zalijte vínem a nechte chvíli povařit, aby se odpařil alkohol. Zalijte asi dvěma až třemi naběračkami vývaru, aby tekutina byla vidět i po zamíchání. Nechejte vývar vsáknout a přilijte další. Opakujte, dokud není rýže hotová a vývar vstřebán.

  3. Mezitím ostrouhejte kůru z citronu (s chemicky neošetřenou kůrou). Pozor, abyste nestrouhali i bílou část kůry, která je hořká. Většinou stačí strouhnout dvakrát na jednom místě a pootočit. Nachystejte si 2 lžíce citronové šťávy a nastrouhejte parmezán.

  4. Až je rýže hotová, sundejte pánev z plotýnky. Přidejte citronovou kůru a šťávu, parmezán a zamíchejte. Pak opatrně vmíchejte i ricottu.

  5. Podávejte posypané parmezánem. Můžete přidat i restované kuřecí maso, pak počítejte, že rizoto vystačí na více porcí.