Rýžový nákyp s tvarohem

27.4.2016
Rýžový nákyp s tvarohemRýžový nákyp s tvarohem
Porce 4
Vybavení
forma cca 30x20 cm
kastrol
šlehač
2 misky
Doba přípravy
1h 0m
Doba vaření
45m

Když se řekne rýžový nákyp, nikdy mě nenapadlo, že by mi mohl chutnat. Ale jednou jsem zkusila tento recept a od té doby ho děláme pravidelně. Za ten čas jsem recept trochu upravila a doufám, že bude chutnat i vám.

Zdroj: Velká domácí kuchařka, Slovart


Ingredience

  • 150 g
    kulatozrnné rýže
  • 750 ml
    mléka
  • 1
    bio citron
  • špetka
    soli
  • 3
    vejce
  • 60 g
    moučkového cukru
  • 50 g
    másla
  • 200-250 g
    kompotovaných třešní (meruněk nebo jiného ovoce)
Tvarohová náplň
  • 2 polévkové lžíce
    vanilkového cukru
  • 500 g
    polotučného tvarohu v kelímku (nebo 1 měkký tvaroh v kostce a 1 tučný tvaroh ve vaniččce)

Postup

  1. Vyndejte z lednice máslo, ať změkne. Kouskem vymažte formu.

  2. Do kastrolu dejte propláchnutou rýži, mléko, nastrouhanou kůru z citronu a špetku soli. Přiveďte k varu a na mírném ohni uvařte rýžovou kaši. Nezapomínejte míchat, rýže a mléko se rády připalují.

  3. Kaši nechejte zchládnout, mezitím rozehřejte troubu asi na 160 °C a nachystejte si ostatní suroviny. Do jedné misky dejte bílky a do druhé 2 žloutky, poslední si nechejte bokem na tvarohovou náplň. Z bílků vyšlehejte sníh, pokud je správně tuhý, můžete otočit misku dnem vzhůru (opatrně ;-) ). Do sněhu zašlehejte menší část moučkového cukru.

  4. Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a větší část másla, zbytek dejte rozpustit. Žloutky s máslem a cukrem krátce prošlehejte, aby směs neobsahovala žádné kousky.

  5. Do kaše vmíchejte žloutkovou směs a poté opatrně i sníh z bílků. Do misky od žloutků dejte tvarohy, vanilkový cukr a zbylý žloutek a šlehačem rozmíchejte.

  6. Polovinu rýžové hmoty nalijte do formy a obložte třešněmi. Na ně navrstvěte tvarohovou náplň. Nejlépe je dávat lžící kopečky po celé formě, náplň je hustá a nepůjde snadno rozetřít. Překryjte druhou polovinou rýžové hmoty a pokapejte rozpuštěným máslem.

  7. Nákyp zvolna zapékejte asi 45 minut, až povrch zezlátne.

  8. Nákyp je také výborný s kompotovanými meruňkami.