Rýžový nákyp s tvarohem
Když se řekne rýžový nákyp, nikdy mě nenapadlo, že by mi mohl chutnat. Ale jednou jsem zkusila tento recept a od té doby ho děláme pravidelně. Za ten čas jsem recept trochu upravila a doufám, že bude chutnat i vám.
Zdroj: Velká domácí kuchařka, Slovart
Ingredience
Postup
Vyndejte z lednice máslo, ať změkne. Kouskem vymažte formu.
Do kastrolu dejte propláchnutou rýži, mléko, nastrouhanou kůru z citronu a špetku soli. Přiveďte k varu a na mírném ohni uvařte rýžovou kaši. Nezapomínejte míchat, rýže a mléko se rády připalují.
Kaši nechejte zchládnout, mezitím rozehřejte troubu asi na 160 °C a nachystejte si ostatní suroviny. Do jedné misky dejte bílky a do druhé 2 žloutky, poslední si nechejte bokem na tvarohovou náplň. Z bílků vyšlehejte sníh, pokud je správně tuhý, můžete otočit misku dnem vzhůru (opatrně ;-) ). Do sněhu zašlehejte menší část moučkového cukru.
Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a větší část másla, zbytek dejte rozpustit. Žloutky s máslem a cukrem krátce prošlehejte, aby směs neobsahovala žádné kousky.
Do kaše vmíchejte žloutkovou směs a poté opatrně i sníh z bílků. Do misky od žloutků dejte tvarohy, vanilkový cukr a zbylý žloutek a šlehačem rozmíchejte.
Polovinu rýžové hmoty nalijte do formy a obložte třešněmi. Na ně navrstvěte tvarohovou náplň. Nejlépe je dávat lžící kopečky po celé formě, náplň je hustá a nepůjde snadno rozetřít. Překryjte druhou polovinou rýžové hmoty a pokapejte rozpuštěným máslem.
Nákyp zvolna zapékejte asi 45 minut, až povrch zezlátne.
Nákyp je také výborný s kompotovanými meruňkami.