Špagety s rukolovým pestem a kozím sýrem

12.3.2016
Rukolové pestoRukolové pesto
Porce 1
Vybavení
mixér
Doba přípravy
10m
Doba vaření
10m

Variací na pesto je nespočítaně a každý si ho může udělat podle vlastní chuti. Základem je dobrý olivový olej a většinou bylinky nebo zelenina, pak také oříšky a kvalitní sýr. Nejznámější je asi bazalkové pesto, ale dnes jsem použila rukolu, která díky své nahořklé chuti dodává pokrmu osobitou chuť. Na přípravu pesta používám mixér, je to rychlejší, akorát je třeba dávat pozor, aby se pesto nezahřálo. Pak hrozí, že bude hořké. Původní italská receptura používá na přípravu pesta hmoždíř.


Ingredience

  • 1 hrst
    rukoly
  • asi 100 ml
    olivového oleje
  • 20 g
    parmezánu
  • 30 g
    čerstvého kozího sýra
  • špagety nebo tagliatelle
  • sůl a pepř

Postup

  1. Dejte vařit vodu na špagety. Rukolu propláchněte vodou a nechte dobře okapat. Nastrouhejte parmezán.

  2. Rukolu s parmezánem dejte do mixéru a přidejte část olivového oleje. Rozmixujte najemno. Konzistence by měla být krémová, lehce tekutá. Podle potřeby dolijte olivový olej. Osolte, opepřete a zamíchejte.

  3. Uvařené špagety dejte na talíř a promíchejte s pestem a kozím sýrem. Ihned podávejte.

  4. Pesto je nejlepší čerstvé, ale můžete ho uchovat den až dva v lednici.
    Pro obměnu můžete do pesta přidat i hrst nasucho opražených kešu oříšků.